Byta tak – så mycket kostar det

En av dom dyraste åtgärderna man någon gång måste göra som husägare är att byta ut taket. Det finns dock flera olika saker som avgör vad den totala summan kommer hamna på, till exempel om man tänker utföra jobbet själv eller anlita en takläggare. Materialet är också en avgörande post och man behöver räkna på samtliga delar för att få fram ett pris för sitt nya tak.

Material

När det är dags att lägga om taket behöver man köpa in en hel del material. Inte bara plåt, tegelpannor eller vad man nu tänker använda sig av, utan även en hel del annat. Dock är det ytskiktet som avgör dom stora skillnaderna och för dom flesta takmaterial anges priserna per kvadratmeter. Tegel- och betongpannor är till exempel dyrare än plåt och papp är ett av dom billigare alternativen. Det vanligaste när man byter tak är dock att välja samma material som funnits på taket tidigare.

Arbetskostnader

Eventuella arbetskostnader utför naturligtvis också en stor del när det kommer till kostnader för ett takbyte. Gör man hela jobbet på egen hand behöver man inte lägga några pengar på det men man får istället offra väldigt mycket tid. Väljer man att ta hjälp av en takläggare tar dessa i regel ut en kostnad per timme och den kan skilja sig alltifrån 350 – 650 kronor. Det kan vara klokt att be om offerter från några olika firmor så att man ser vilka likheter och skillnader som finns. Tänk också på att arbetskostnaderna i samband med ett takbyte täcks av ROT-avdraget, vilket ger rätt till avdrag på upp till 50%.

Rivningsarbete

Många väljer att riva taket själva eftersom det är betydligt mycket enklare än att lägga ett nytt. På så vis kan man spara in ett par kronor men anlitar man hjälp får man givetvis betala för dom timmarna också. Rivningsarbetet för takläggare brukar dock gå ganska snabbt men känner man sig osäker över valet kan man alltid be om en offert från en takläggare för att få se ungefär vad det kommer att kosta. Tänk även på att det gamla materialet behöver transporteras bort och slängas och för det kan man behöva hyra antingen en container eller ett stort släp.

Takläggare som erbjuder helhetslösningar

Om man vill göra det enkelt för sig och anlita hjälp från början till slut kan man se sig om efter en takläggare som erbjuder en helhetslösning. Dom står då för inköp av material, rivning och borttransport av det gamla avfallet, läggning a det nya taket och annat som kan tänkas nödvändigt i samband med takbytet. Detta blir givetvis dyrare än om man väljer att genomföra vissa delar själv, så som rivning och bortforsling av gammalt material men för många kan det kännas värt att helt och hållet lämna över arbetet till någon annan. Saknar med dessutom kunskaper och intresse är det nödvändigt att anlita hjälp med samtliga delar för att få ett bra och hållbart resultat.

Kostnader för att byta ett tak kan variera ordentligt beroende på om man gör jobbet själv eller hellre vill anlita en takläggare. Väljer man det senare alternativet ska man alltid be om flera offerter så att man kan jämföra priserna för alla delar innan man bestämmer sig.