Begravningsbyrå – värmande hjälp under en svår tid

Det otänkbara händer, du förlorar en nära anhörig. Känslorna svallar, sorgen är stor och minsta beslut kan kännas överväldigande. Vad gör man? Hur går det egentligen till? Det är ett känsligt ämne att prata om, något vi hellre skjuter mot framtiden. Men när det väl händer så kan det vara skönt att få hjälp. Att ha någon som berättar hur det går till, som du kan rådfråga vid varje steg. Någon som är förstående för din situation och som vet. Det är här en begravningsbyrå kommer in. De har kunskap, empati, kraft och energi för att bära dig igenom den svåra tiden.

Vad gör en begravningsbyrå?

I princip så hjälper de dig med allt du behöver. Allt pappersarbete som kan kännas så svårt. Det inkluderar kontakter med skatteverket, sjukhus och vårdboende. De hjälper till med juridiska frågor, bouppteckning och allt sådant som känns övermäktigt. Begravningsbyrån tar hand om den avlidna, ordnar kistläggning, visning, transporterar och hjälper dig planera själva ceremonin. Så många små detaljer att tänka på och du får stöd och hjälp hela vägen av begravningsbyråns kompetenta och kunniga personal. De har varit med förr, de vet och kanske det allra viktigaste är att de förstår.

Planera sin egna begravning

Något som också är svårt att tänka på är sin egen bortgång. Men om du vill underlätta för dina anhöriga när det väl händer så kan du planera för din egna begravning redan nu. Ett stort steg att ta men något som kommer uppskattas stort.

Det du bör tänka på är de viktigaste punkterna, det som kommer göra det personligt för dig. En begravningsbyrå kan hjälpa dig även här med alla alternativ. Vill du ha en kistgravplats eller kanske begravas i en minneslund? Är du religiös så vill du kanske ha särskilda traditioner under ceremonin. Föredrar du en borgerlig begravning? Vilka gäster skall bjudas in? Ska det vara en öppen eller stängd ceremoni? Vill du ha visning? Inga detaljer är för obetydliga. Musik, blommor, någon annan personlig del. Tänk på att en begravning är till lika mycket för dina anhöriga och deras sorgeprocess som för ditt fina avslut.

Välja rätt begravningsbyrå

Det finns väldigt många begravningsbyråer i Sverige varav 430 är auktoriserade. Stressa inte fram ditt beslut, ta din tid, prata med nära vänner och be om rekommendationer. Åk personligen till begravningsbyrån och ställ frågor. Det är viktigt att det känns tryggt för dig. Du ska känna att du får ett fint bemötande och blir omhändertagen. Att du kan andas ut lite.

Skjut inte upp sökandet efter rätt begravningsbyrå. Ju tidigare du får en bra kontakt desto lättare kommer allt bli. En begravning brukar oftast ske ca 14 dagar efter dödsfall i Sverige. Det är ett steg i sorgeprocessen och begravningsbyrån kommer se till att det inte fördröjs.

Vänta inte, titta gärna runt redan nu efter en bra begravningsbyrå i ditt närområde. Om olyckan är framme så behöver du inte stå helt handfallen, hjälp finns!